Avtor IF 9:00 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Zmajev sadež, ki je plod kaktusa, je pravi zaklad antioksidantov

Za dlan veliki eksotični zmajevi sadeži rožnate ali rumene barve spominjajo na nekakšne storže. Morda jih prav zaradi nenavadnega videza z zelenimi izrastki imenujejo zmajev sadež, pogosto pa tudi pitaja, še eno ime pa je lunina roža.

Sadeži pa ne uspevajo na drevesu, temveč na kaktusu z dolgimi visečimi členi! Ti kaktusi so plezalke, saj zaradi krhkih členov potrebujejo oporo – drevesa, po katerih plezajo. V senčnih tropskih in subtropskih predelih lahko zrastejo do deset metrov.

Med kivijem in hruško?

Usnjata lupina sadeža ni primerna za uživanje. Sadež olupimo tako, da odrežemo vrh, razpolovimo in potem izluščimo meso ali pa ga izdolbemo z žlico. Meso je rdeče, vijolično ali belo, ter polno drobnih črnih semen, ki pa jih lahko brez skrbi pojemo.

Okus se glede na sorto in barvo sadežev ne razlikuje prav veliko, a je najmanj izrazit pri sortah z belim mesom. Je prijetno osvežujoč, ne pretirano sladek. Nekatere spominja na mešanico med kivijem in hruško. Narezani sadeži se odlično podajo v sadne solate ali kot dekoracija različnim jedem.

Zakladnica antioksidantov

Zmajev sadež je prava zakladnica antioksidantov. Meso vsebuje veliko vitamina B in C, kalcij, fosfor, magnezij in druge minerale. Drobna črna semena vsebujejo omega 3 in omega 6 maščobne kisline. Sadeži delujejo razstrupljevalno ter izboljšujejo prebavo in apetit.

Uspeva lahko tudi na Primorskem

Zmajev sadež izvira iz Srednje Amerike. Danes kaktuse na veliko gojijo v Aziji, kjer so sadeži še posebno priljubljeni. Za pripravo čajev in drugih pijač uporabljajo tudi dišeče cvetove. V rastlinjaku z malo truda uspeva tudi celo pri nas na Primorskem, a cvetove je potrebno opraševati ročno, saj v Sloveniji ni primernih opraševalcev. Zelo veliki beli cvetovi so odprti eno samo noč, zato so v naravi opraševalci nočni metulji in netopirji. Ker cveti ponoči mu pravijo tudi lunina roža ali kraljica noči.

(Visited 1.633 times, 6 visits today)
Close