Inštitut za nutricionistiko je včeraj razglasil najbolj inovativna živila leta 2021. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu.
Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo.
Nagrade so prejeli:
- Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi,
- kmetija Kukenberger v sodelovanju s kmetijo Kastelic za ekološki jogurt domače jabolko,
- Ljubljanske mlekarne za sadni skutici Mu Muki borovnica in malina,
- Mercator IP za izdelke iz Linije Minute, pripravljene bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo,
- Žito za linijo brezglutenskih kruhov Be free in
- Malinca v sodelovanju z BeLife za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom maline.
- Izobraževalni center Piramida Maribor pa je prejel posebno nagrado za inovativnost izdelkov iz študentskih programov za pirin polnozrnati kruh z manj soli.
- Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju polnozrnatih izdelkov. V tej skupini izdelkov je nagrado prejel Spar Slovenija za polnozrnati kruh.
Vir: Nutris