Originalni recept te okusne sladice, ki je značilna za Kranj, je zapisala Magdalena Pleiweis leta 1868 v svoji knjigi Slovenska kuharica.
Recept se glasi: “Naredi šest jajčnih blekov; potem naredi iz ribane kaše kuh, zdaj ta kuh po jajčnih blekih namaži, sem in tje malo zalzna vrh deni, ter vsacega posebej rahlo vkup zavij, na tri prste dolge koščke zreži, pokoncu košček zraven koščka v pomazano skledo postavi; v piskru pa dobro všprudljaj poldrugo litrovo osmino (pol masleca) sladke kafé-smetane, dve celi jajci, in malo cukra s tem koščke polij, pa speci. Toliko jih imaš za 8 do 10 ljudi.”
In ko boste že v Kranju, se spomnite legende o priljubljeni Kranjski klobasi, ki jo je s tem nazivom počastil sam cesar Franc Jožef. Ko je s kočijo potoval skozi deželo Kranjsko v Trst, si je zaželel okrepčila in so konje ustavili v gostilni Marinšek v Naklem pri Kranju. Cesar je naročil klobaso in, po tem ko jo je poskusil, navdušeno dejal: »To pa ni navadna, ampak kranjska klobasa!«