9:00 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Zimska zelenjava iz pečice

Za prilogo, ki kar poka od zdravja, ali pa za samostojno večerjo tokrat recept za pečeno zelenjavo, ki se lahko pozimi odlično kosa s poletno iz bučk, paprike, jajčevcev …  Korenine večina uporablja bolj za juhe in enolončnice, a ta jed vas bo prepričala z barvitostjo in okusom. 

Pladenj pečene zelenjave bo popestril vsako kosilo ali večerjo, prileže se k pečenim ribam ali mesu, lahko pa je tudi glavna jed po malo bolj krepki juhi.

Sestavine: 

  • 1 kg mešane podzemne zelenjave (korenje, repa, pesa, pastinak, zelena … )
  • okoli 200 g krompirja
  • vključite lahko tudi brstični in/ali kodrolistni ohrovt, pa tudi bučo in koromač
  • česen v strokih (po okusu, vsaj 4)
  • vejice timijana, rožmarina, listi lovorja …
  • oljčno olje
  • sol, poper
  • po želji: limona

Priprava: 

Pečico segrejte na 200 (oz. ventilacijsko na 180) stopinj Celzija. Položite zelenjavo, narezano na kolobarje ali kocke ter razpolovljen krompir in neoluščene stroke česna na pladenj za peko. Dodajte vejice začimb za malo poletnega priokusa, prelijte z oljem in malce premešajte. Začinite s soljo, poprom in po želji še s kakšno mediteransko mešanico. Pecite 50 minut oz tako dolgo, da je zelenjava mehka.

Če želite, lahko na koncu za slabe 3 minute vključite še žar funkcijo in zelenjavo hrustljavo zapečete.

Česen iztisnite iz lupine in zmešajte z malo olivnega olja, po želji pa še s sokom limone, ter prelijte po pladnju pred postrežbo.

NAMIG: Poskusite lahko tudi s “prelivom” iz oreškov in sira s plemenito plesnijo, ali pa naredite gratinirano različico z malo smetane in naribanega sira/parmezana.

(Visited 678 times, 5 visits today)
Close