Sarme so že “od nekdaj” ena najbolj priljubljenih jedi na prvi dan novega leta, ponavadi pa tudi na naslednji. Nekateri prisegajo nanje zgolj iz tradicije, drugi iz praktičnih razlogov, saj se jih lahko pripravi v naprej, pogrete pa so le še boljše, tretji zato, ker jim jih naredi mama, nekateri pa v njih najdejo celo zdravilo za mačka.
Kako jih pripravimo?
Sestavine:
- cele glave kisanega zelja (ali vsaj listi)
- 1 kg mletega mesa
- prekajeno meso (rebrca)
- 300 g prekajene slanine
- sol
- maščoba
- 3 čebule
- riž
- sol, poper
Sesekljano čebulo prepražite na maščobi, dodajte sesekljano slanino, cel poper in po okusu sol. Ko čebula postane rjava, dodajte mleto meso, pražite okoli 15 minut in mešajte, dodajte skodelico kuhanega riža in premešajte.
Dobro oplaknite večje liste zelja z vročo vodo, enega denite na krožnik, na list pa žlico mesa z rižem (ali dve ali tri). Začnite zavijati sarmo – tako da je meso v zavitku, obe strani pa zataknite. Saj verjetno veste, kako naj bi bila videti. Ponovite postopek.
V veliko posodo na dno položite nekaj preostalih listov, nanje zložite tesno skupaj sarme. Nanje gre plast prekajenega mesa, npr. rebrc. Sledi druga plast sarm, na vrh položite še plast zelja in zalijte z malo vode. Zavrite in po potrebi dodajte vodo. Nato pokrijte in kuhajte na srednjem ognju vsaj uro in pol