7:58 pop KULINARIKA IN RECEPTI

Francoska solata, ki jo boste želeli poslati še sorodnikom

Letošnji december nas verjetno ne čakajo bogato obložene mize, za katerimi se zberejo sorodniki in prijatelji, pa vendar se vse bolj iščejo recepti za različne tipično decembrske in praznične jedi. Med njimi je ena najpreprostejših francoska solata. Seveda jo lahko kupimo, a domača je najboljša. 

“Mešanica krompirja, korenja, graha, jajc, kislih kumaric, majoneze in gorčice sestavlja priljubljeno zelenjavno jed, ki ji pri nas pravimo francoska solata. Tudi na običajnem jedilniku je pogosta spremljevalka, nikakor pa ne sme manjkati na prazničnem oziroma novoletnem meniju. Čeprav je na voljo v vsaki trgovini, se sprašujemo, ali je dostojna zamenjava doma pripravljeni francoski solati, so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so letos naredili celo test kupljenih francoskih solat.

Objavili so tudi osnoven recept za pripravo francoske solate za 4 osebe:

Sestavine:

  • 180 g kuhanega krompirja
  • 100 g kuhanega graha
  • 100 g kuhanega korenja
  • 100 g kislih kumaric
  • 2 jajci
  • 4–5 žlic majoneze (130 g)
  • 10 g gorčice
  • ščep soli
  • malo popra (po okusu)

Priprava:

Krompir in korenje narežemo na drobne kocke in ju tako kot grah vsakega posebej skuhamo v vodi, ki jo rahlo solimo. Kuhano zelenjavo odcedimo in ohladimo, nato ji primešamo na kockice narezane kumarice in trdo kuhano jajce. Mešanici dodamo majonezo in gorčico, sol in poper po okusu. Dobro premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo med seboj, solato pred serviranjem dobro ohladimo v hladilniku.

Triki in namigi, ki pripomorejo k večji okusnosti:

  • uporabite res kusen krompir,
  • grah pa naj bo iz konzerve.
  • Če želite pohitriti pripravo, skupaj skuhajte korenje, grah in krompir.
  • Vsekakor ne uporabite zmrznjenega korenja, tudi krompir iz prepripravljene mešanice ni tak okusen kot kuhan doma.
  • Eksperimentirajte z različnimi gorčicami in različnimi količinami gorčice.
  • Jajca skuhajte malo manj, da bodo še mehka.
  • Izberite okusne in čvrste kisle kumarice.
  • Dodate lahko tudi malo prepražene slanine ali druge mesnine.
  • Če imate voljo in čas, poskusite še z domačo majonezo.

 

(Visited 2.335 times, 3 visits today)
Close