Če pa česa nikoli ne potrebujemo zavreči, je pa to kruh, še posebej če je domač. Včasih se pač zgodi, da ga pojemo manj, kot smo pričakovali, ker je svež najboljši, pa po nekaj dneh tudi ne gre več tako v slast. Preden splesni, ga pravilno shranite, tudi suhega pa se da uporabiti za številne domače dobrote.
Nekaj okusnih idej smo zbrali, kaj lahko nastane iz starega kruha:
- popečeni krutoni za na solato ali juho,
- sladki kruhov narastek iz pečice (jajca, mleko, sladkor, cimet, po želji pa še rum, zmešate in s tem namočite na koščke natrgan star kruh, pečete okoli pol ure na 175 stopinj C; po vrhu lahko potresete oreške, rozine, uporabite prelive, marmelade ali kompote ali pa sveže sadje in stepeno smetano);
- slani kruhov narastek iz pečice (namesto sladkorja, cimeta in ruma v mešanico denete sol in začimbe, preden daste v pečico, pa obložite še s koščki mesnin in naribanim sirom),
- kruhove šnite,
- nadev za piščanca ali purana (nadevate lahko tudi samo prsni del, če je cel piščanec preveč),
- kruhovi cmoki,
- domače krušne drobtine,
- polpeti s suhim kruhom namesto drobtin,
- mesna štruca.
NAMIG: Če bi želeli kruh vseeno pojesti “kar tako”, ga malce zmočite z mlačno vodo, nato pa na hitro popecite v opekaču ali pečici – ali v ponvi z malce maščobe.