11:44 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Kardamom – močna aroma tako za sladke kot za slane jedi

Kardamom je ena izmed začimb, ki se uporabljajo že več tisočletij. Ponaša se z močno aromo in osvežujočim ter rahlo pikantnim okusom. Njegova domovina je jugozahodna Azija.

Kardamom spada med ingverjevke za katere so značilni dolgi suličasti listi. Za razliko od ingverjevih korenik se kot začimba uporablja plodove v obliki majhnih, do centimeter dolgih črnih ali zelenih strokov. V njih je več trdih rjavkastih semen.

Široka uporabnost

Kot začimba je kardamom zelo vsestranski, saj ga lahko dodajamo tako slanim kot sladkim jedem. S kardamom lahko začinimo številne mesne in zelenjavne jedi, dobro se poda tudi k rižoti. Dodati ga je mogoče tudi vsem vrstam slaščic, običajno v družbi drugih začimb. V Indiji je nepogrešljiva sestavina karijev.

Jedem, ki se kuhajo dlje časa, lahko dodamo cele stroke. Več okusa in arome pa dobimo, če stroke oluščimo in stremo semena s terilnikom tik pred uporabo. Naprodaj je tudi mleti kardamom a je manj aromatičen, kot če ga pripravljamo sproti.

Tudi v čaju in kavi

Kardamom je dobrodošel tudi v mešanicah za čaj, še posebno v družbi z ingverjem in cimetom. Ponekod, predvsem v arabskih deželah in v Skandinaviji pa kardamom cenijo kot dodatek pri kuhanju kave. Kavi pripomore k zanimivemu okusu toda žal delno nevtralizira delovanje kofeina, saj znižuje srčni utrip. Zanimiv okus in aromo dobimo, če ga dodajamo vroči čokoladi.

Zdravilne lastnosti

Njegove antiseptične lastnosti pomagajo pri prebavnih težavah, kardamom blaži vnetja grla in ima lastnosti diuretika. Poleg tega pomaga proti depresiji in krepi koncentracijo. Vsekakor dovolj razlogov, da si ga privoščite vsaj v prazničnih dneh.

 

(Visited 259 times, 1 visits today)
Close