Zelenjavna rižota je jed, ki jo lahko jemo samostojno, kot prilogo, hladno kot solato, če jo kaj ostane, pa jo enostavno pogrejemo (prepražimo ali pa spečemo, ji dodamo jajca… ). Skratka, zelo uporabna je.
Pa še eno super lastnost ima: naredimo jo lahko iz poljubne zelenjave! Tokrat smo izbrali zelenjavo, ki – smo jo imeli ravno pri roki.
Sestavine:
- riž za rižoto (arborio)
- čebula (lahko tudi šalotka in ali por)
- česen
- različna zelenjava, ki naj je bo približno toliko kot riža (paprika, jajčevec in paradižnik npr.)
- oljčno olje
- belo vino
- sol, poper, začimbe po okusu
- zelišča za piko na i
- malo masla (po želji)
Priprava:
Na oljčnem olju prepražimo na drobno sesekljano čebulo do čim mehkejšega, dodamo ostalo na koščke narezano posoljeno zelenjavo, ki potrebuje dlje časa (paprika, jajčevec, feferon), sesekljan česen, nato pa še mehkejšo zelenjavo (paradižnik). Začinimo po okusu (mi smo dodali timijan, rožmarin in malo origana ter čilija). Dušimo oz. kuhamo do goste omake, ki vre, dodamo riž, dobro premešamo, ko se tekočina pokuha, zalijemo z malo vina, mešamo, dokler se tekočina ne pokuha in tako nadaljujemo dokler ni riž skuhan. Tak način priprave rižote zagotavlja neverjetno kremnost.
Na koncu lahko zabelimo z malo masla in parmezana.
NAMIG: Za super jesensko rižoto kot zelenjavo uporabite oranžno bučo, dodajte pa še por in na koncu navadno bučko.