Krompir je slovenska stalnica, kar se tiče prilog. Okusen je na najrazličnejše načine, če vam posebej diši iz pečice, ga tokrat predstavljamo v jesenski različici!
Sestavine
- krompir
- buča
- sol, poper
- česen, čebula
- oljčno olje in/ali maslo
- začimbe po izbiri
- po želji: parmezan
Priprava
Pred pečenjem svetujemo, da krompir, narezan na krhlje, pred pečenjem kuhate vsaj 10 minut. Bučo narežite na podobne krhlje, oboje položite v pekač, ki ga predhodno namastite z maslom ali pokapate z oljčnim oljem. Začinite s soljo in poprom, dodajte na kolobarje narezano čebulo ter cele stroke česna. Začinite po želji (rožmarin in timijan bosta nekoliko obudila spomin na poletje, pekoča paprika, feferon in čili pa bodo pogreli). Pecite na 170 stopinj Celzija toliko časa, da je krompir pečen in da tako krompir kot buča dobita malce skorjice (na koncu morda vključite malo ventilator ali žar funkcije, da zapečete).
To je odlična krepka jesenska priloga, lahko pa tudi samostojna brezmesna jed, ob kateri postrežete le solato.
NAMIG: Lahko pa za glavno jed postrežete krompir, bučo pa položite na solatni krožnik, ki dodate feta sir in rukolo, morda še malo semen in prelijete s svojo najljubšo kombinacijo solatnega preliva.