Avtor IF; foto: adobestock 12:56 pop ZANIMIVO

Okusni regratovi popki: surovi v solati ali vloženi (in podobni kapram)

Ob koncu zime začne odganjati tudi regrat in na najbolj sončnih legah lahko že februarja nabiramo zdravo in okusno »divjo solato.«

Regrat je v celoti užitna rastlina in tako lahko kot posebnost pripravljamo tudi regratove popke. Najzgodnejše kar sveže v solati, skupaj z drugo samoniklo zelenjavo ali radičem.

Regratove popke lahko tudi vlagamo v kisu in na ta način dobimo okusen dodatek različnim jedem, ki spominja na vložene kapre. Za pripravo potrebujemo sveže nabrane regratove popke, kis za vlaganje, sol, lahko tudi sladkor in začimbe.

Nabrane regratove popke očistimo, operemo in posušimo. Da bo nabiranje lažje, jih nabiramo kar skupaj z regratovimi listi in popke ločimo šele med čiščenjem. Kis zalijemo z enako količino vode, dodamo sol in sladkor ter začimbe (kumina, lovorjev list, poper, česen…)  po okusu ter zavremo. Popke stresemo v sterilizirane kozarce za vlaganje in prelijemo z vročim kisom, ter dobro zapremo. Zaprte kozarce obrnemo in postavimo na glavo, da se ustvari vakuum in jih pustimo, da se ohladijo. Shranjujemo jih v hladnem in temnem prostoru.

Če nam prijajo mehkejši popki, jih lahko pred vlaganjem kuhamo dobrih pet minut.

Vložene regratove popke lahko dodajamo kot prilogo narezkom, kot posip za solate, dodatek jogurtu in skutnim namazom ali kot nadomestilo za solatni kis.

(Visited 32 times, 32 visits today)
Close