Navadna barbica (Barbarea vulgaris) je ena izmed prvih rastlin katere liste lahko v toplejših krajih uživamo že pozimi, zanesljivo pa zgodaj pomladi.
Ima rahlo pikanten okus in tako predstavlja dobrodošlo popestritev solatam in drugim zelenjavnim jedem. Lahko jo vmešamo v jogurt ali skuto in proti koncu kuhanja dodajamo omakam ali juham. Obnese se tudi v kombinaciji s krompirjem, rižem ali testeninami. S kuhanjem postane barbica malo bolj grenka in manj pikantna.
Vsekakor jo velja poizkusiti, saj prinaša zanimive okuse in je bogat vir mineralov (železo), vitaminov (A in C) in drugih koristnih snovi.
Kje raste barbica?
Navadna barbica je razširjena vsepovsod na vlažnih območjih, tako na travnikih kot ob poteh in potokih, mimogrede se razraste tudi na vrtu. Sprva zrastejo pernati listi v obliki bujne rozete, nato odžene do meter visoko steblo, na katerem se razvijejo popki podobni brokoliju.
Majhni cvetovi so običajno rumeni, lahko pa tudi beli ali rožnati. Težko jo je zamenjati s katero drugo rastlino. Nabiramo mlade liste, poganjke, popke in cvetove. Najbolje jih je porabiti sproti, nekaj dni pa obstanejo tudi v hladilniku.