Mlečni riž je bil včasih pogosta večerja, lahko pa ga pripravimo tudi za sladico – namesto kuplhenega.
Za mlečni riiž v osnoi potrebujemo le 2 sestavini: mleko in riž- Riž naj bo tak za rižote, kot npr. arborio, mleko pa je lahko poljubno, tudi rastlinsko.
Riž denemo v hladno mleko )(količina kot po navodilih, ponavadi 1 proti 3), t zavremo, nato pa na nizeji temperaturi med stalnim mešanjem kuhamo okoli 20 minut. Dodamo tudi ščep soli.
V riž lahko že med kuhanjem dodamo cimet in sladkor, predvsem pa se lahko z dodatki poigramo po tem, ko je riž že skuhan – lahko tudi ohlajen.
Ideje za mlečni riž kot sladico
- Mlečni riž posujemo s kakavom.
- Mlečni riž obložimo z dušenim jabolkom, ki ga lahko poljubno začinimo s cimetom in mu dodamo sladkor.
- Dodate lahko tudi sladoled in smetano.
- Nekateri pa mlečni riž jedo z marmelado.
- Za dubajsko različico uporabite čokoladni in pisracijev preliv ter drobljene pistacije.