Po preobilici praznične hrane in po novoletnih sarmah je čas za – zimsko solato!
Kombinacija okusov je tako posrečena, da marsikdo te sestavine uporabi tudi za k testeninam ali v rižoti – celo na pici!
Mi smo jo tokrat pojedli in pomazali s sveže pečenim domačim kruhom.
Sestavine:
- radič
- jedra orehov
- gorgonzola ali drug sir s plemenito plesnijo
- smetana
- jabolko
- sol, poper
- po želji kis, olje, limonin sok
Priprava:
Za pripravo najboljše zimske solate je pomembno, da izberemo kakovostne, po možnosti ćim bližje lokalne sestavine – solata ne bo okusna, če bodo orehi že malce “žaltavi”.
Radič narežemo, po njem razporedimo tenke rezine jabolka z lupino, ter cela jedrca orehov. Preliv pripravimo iz smetane in sira, tako da oboje skupaj rahlo pogrejemo, po želji in okusu pa ga začinimo in dodamo še kis ali olje . Po naših izkušnjah se na solato zelo dobro poda brie sir in malo balzamičnega preliva.
Za bolj krepko različico lahko solati dodate trdo kuhana jajca, kuhan krompir in/ali popraženo slanino. Radiču se poda tudi tuna, fižol ali čičerika.