Slane pajtičke s čebulnim in orehovim nadevom lahko ob praznikih nadomestijo klasično orehovo potico.
Značilne so za Cerkljansko, kjer so v preteklosti pripravljali slano čebulno potico za malico ob košnji in drugih delovnih opravilih. Danes so pajtičke odličen prigrizek ali priloga zelenjavnim in mesnim jedem.
Sestavine za testo
1 kg bele moke
30 g kvasa
400 – 500 ml vode ali mleka
olje, sol
Sestavine za nadev
5 žlic olja ali surovega masla
2 nasekljani čebuli
300 g mletih orehov
100 ml mleka
1 žlička soli
malo mletega popra
Priprava pajtičk
Iz navedenih sestavin zamesimo testo, ki naj vzhaja. Med tem pripravimo nadev, katerega glavni sestavini so orehi in čebula. Na olju ali maslu popražimo nasekljano čebulo, pražimo jo počasi in toliko časa, da zarumeni in da vsa tekočina izpari. Popraženo čebulo dodamo mletim orehom in vse skupaj dobro premešamo, popopramo in osolimo.
Vzhajano testo razvaljamo na poljubno debelino, enakomerno namažemo z nadevom in tesno trdo zvijemo. Zvitek narežemo na 3 do 5 cm debele rezine in jih vodoravno polagamo v pomaščen pekač. Pečemo jih približno pol ure pri temperaturi 160 – 170 °C.
Vir: ICRA