Avtor IF; foto: adobestock 8:13 dop ZANIMIVO

Kdo ve, katera je ta manj poznana aromatična začimbnica?

Pokončna dlakava trajnica (Calamintha menthifolia) s plazečo koreniko pri nas ni zelo razširjena, ponaša pa se z zelo aromatičnimi listi in cvetovi.

Trideset do osemdeset centimetrov visoke rastline, ki ji pravijo tudi čober, najlažje najdemo na kraških travnikih, saj jim prijajo suha in sončna, lahko tudi kamnita mesta na robu gozdov.

Cvetovi so usnjati, škrlatni ali vijoličasti, razporejeni v manjša socvetja vzdolž stebla. Rastlina ima dolgo obdobje cvetenja in cvetove lahko nabiramo vse od maja do oktobra. Na vrtu jo lahko zasadimo kot okrasno in medonosno rastlino, dobro pa uspeva tudi kot lončnica.

Kako uporabljamo čober?

Sveže ali posušene cvetove in liste uporabljamo podobno kot mačjo zel (Clinopodium vulgare) predvsem kot začimbo za pripravo in različnih jedi. Okus in aroma rastline spominjata na majaron in meto, njeno uživanje pa vzpodbuja in olajšuje prebavo.

Rastlina ima tudi zdravilne učinke, zato jo uporabljamo samostojno za pripravo poparkov ali v čajnih mešanicah. Pripravki delujejo odvajalno hkrati pa so dobrodošla pomoč pri izkašljevanju v primeru prehladnih obolenj. Čaj lahko uporabljamo za zniževanje visoke telesne temperature, pomaga pa tudi pri lajšanju nespečnosti in depresije.

(Visited 181 times, 8 visits today)
Close