Avtor IF; foto: adobestock 2:10 pop ZANIMIVO

Mastika – kako in za kaj jo uporabljamo?

Smolo mastike uporabljajo tako v prehrambeni kot farmacevtski in kozmetični industriji (mila, zobne paste, deodoranti), saj vsebuje številne koristne snovi.

Mastika, zanimiva smola, ki je pri naših bralcih vzbudila veliko zanimanje, je dostopna v več oblikah – kot zdravilna ali za kulinarične užitke.

Mastika obnavlja in ščiti želodčno sluznico zato jo lahko uporabljamo pri zdravljenju rane na želodcu. Uživanje mastike v prahu se priporoča pri okužbi z bakterijo Helicobacter pylori, pri težavah z zgago, napihnjenostjo in drugimi želodčnimi težavami.

Lahko jo uživamo tudi kot probiotik, saj pripomore k bolj učinkovitemu delovanju prebavnega sistema in pomaga pri zdravljenju vnetij v telesu.

Poleg tega znižuje raven holesterola in zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni.

Priporoča se jemanje pol ure pred obrokom s požirkom tekočine, lahko pa jo zmešamo z jogurtom.

Mastika je naprodaj tudi v obliki kapsul, žvečljivih tablet in pastil. Pastile uporabljamo za lajšanje težav z vnetim grlom in za vzdrževanje ustne higiene. Eterično olje se uporablja v aromaterapiji za energetsko sproščanje in odpiranje uma.

Mastika v kulinariki

V kulinariki mastiko v obliki smole ali prahu uporabljamo kot začimbo, predvsem za dodajanje različnim alkoholnim in brezalkoholnim pijačam, marmeladam ter sladicam (lokum, čokolada, žvečilni gumi, bonboni, sladoled, pecivo). Je rahlo grenkega okusa ima pa zelo prijetno aromo, ki spominja na vonj bora ali cedre.

Za prehrambene namene je naprodaj v kremni obliki.

V Grčiji belo kremo uživajo tudi tako, da jo na žlici ohladijo v kozarcu hladne vode in potem ližejo. Na tak način nudi prijetno osvežitev v vročih dneh. Sladici pravijo podmornica – ypovrichio.

(Visited 121 times, 6 visits today)
Close