Sezona svežih fig je tu – najslajše so kar same, uporabne pa tudi v kombinaciji s slanimi jedmi.
Če jih je preveč naenkrat, iz njih delajo tudi marmelade – ali pa odlične sveže, sladke poletne sladice. Ena takih je pita s figami.
Sestavine:
- listnato testo (lahko pa tudi piškotno oz. ga naredite sami)
- sveži sir mascarpone 400 g
- smetana za stepanje 500 ml
- sveže fige, razrezane in ohlajene (še bolje, čez noč rahlo namočene v vodi, ki smo ji dodali malo alkohola po izbiri)
- sveže borovnice
- med
Priprava:
Testo spečete po navodilih. Ko se ohladi, ga obložite z mešanico stepenega mascarponeja in stepene sladke smetane. Po vrhu naložite razrezane sveže fige in borovnice in pokapate z medom, lahko pa tudi z “ostankom od namakanja”
Čeprav je pita že okrašena s figami, jo lahko okrasite še z drobljenimi pistacijami, lističi mete ali lističi bazilike.