Avtor Br; foto: adobestock 2:44 pop OKOLJE

Zakaj so v Strunjanu izlovili skoraj 300 modrih rakovic?

V Krajinskem parku Strunjan so izlovili požrešne modre rakovice – zakaj?

V dveh in pol mesecih so izlovili 278 modrih rakovic. Med njimi je bilo več samic, ki so na trebuhu nosile jajca, kar dokazuje, da se vrsta v Krajinskem parku Strunjan (KPS) tudi razmnožuje.

Čeprav uradno še ni uvrščena na seznam invazivnih tujerodnih vrst Evropske unije, so številne  študije iz različnih delov Sredozemlja povezale njeno prisotnost z izginjanjem nekaterih domorodnih vrst.

Ena modra rakovica ima do 8 milijonov jajčec

Modra rakovica (Callinectes sapidus) je v Sredozemlje prišla iz ameriškega severnega Atlantika, a način vnosa ni povsem znan. Domnevajo, da so njena jajčeca pripotovala z balastnimi vodami tovornih ladij. Njene karakteristike so izjemna prilagodljivost in sposobnost uspevanja tudi v slabih pogojih (območja z visoko stopnjo onesnaženosti), velika reproduktivna sposobnost (samice imajo med 750.000 in 8.000.000 jajčec) in agresivnost pri boju za prostor in plenjenju.

V Strunjanu je bila prvič opažena lani

Prvi zapisi o njenem pojavljanju v Jadranu segajo v leto 1949, v Sloveniji pa je bila prvič dokumentirana leta 2019. V KPS so jo prvič opazili lani, letos pa so podatki izlova pokazali, da je prisotnih že stotine osebkov te vrste. Njen vpliv na ekosisteme v KPS še ni raziskan, lahko pa bi prišlo do sprememb v prehranjevalnem spletu in izginjanja nekaterih domorodnih vrst, predvsem obrežne rakovice (Carcinus aestuarii).

Vir: Krajinski park Strunjan

(Visited 85 times, 2 visits today)
Close