Blitva je tipično poletna zelenjava, ki jo večina najraje je v kombinaciji s krompirjem. A tudi juha iz blitve je odlična!
Več o blitvi:
Sestavine:
- olivno olje
- sesekljana čebula
- po želji strok sesekljanega česna
- 300 g blitve
- 300 g krompirja
- sol, poper
- nekaj žlic sladke smetane
- po želji nariban sir ali parmezan
Priprava:
Blitvo dobro operite in narežite posebej stebla in posebej liste. Krompir olupite in narežite na koščke. Na olivnem olju prepražite čebulo, dodajte česen, ko zadiši, dodajte stebla blitve. Pražite na srednji temperaturi, dodajte še liste in zalijte s približno 600 ml vode. Dodajte krompir in zavrite.
Juha naj rahlo vre toliko časa, da je krompir kuhan (preverite z vilicami). Nato zblendajte, solite in poprajte in dodajte smetano.
Juha je krepka in je lahko s kosom popečenega kruha tudi samostojen lahek obrok, lahko pa jo postrežete pred kosilom ali večerjo.