Stajska metlika (Chenopodium bonus-henricus) je do osemdeset centimetrov visoka enoletnica ali trajnica s trikotnimi dolgopecljastimi listi, ki spominjajo na nekatere vrste blitve ali špinače.
Rastlina je znana tudi pod imenom kozji rep, zaradi oblike listov. Ti so trikotno kopjaste oblike, robovi so rahlo valoviti, drobni cvetovi pa zelenkasti.
Ker je postala v naravi dokaj redka, jo je priporočljivo gojiti na vrtu. S tem prispevamo tudi k njenemu ohranjanju.
Stajska metlika v solati
Stajska metlika vsebuje predvsem vitamina A in C, med minerali pa največ fosforja, železa in kalcija. Mlada rastlina je odlična za pripravo solate, poganjke in starejše liste pa pripravljamo podobno kot špinačo ali blitvo. Torej kot prilogo, v juhi, za zelenjavne nadeve, kot dodatek smutijem, jogurtom in skutinim namazom.
Rastlina podobno kot kislica vsebuje nekoliko več oksalne kisline in različnih saponinov, zato ni primerna za uživanje v večjih količinah, saj lahko otežuje absorpcijo kalcija.