Karfjola, rečemo po domače – ali cvetača je zelenjava, ki se jo lahko pripravi na res številne različne načine. Mnogi z njo ‘nadomeščajo’ celo zrezke.
Tokrat pa slastna jed s cvetačo, ki pogreje dušo in telo: cvetača s sirom iz pečice!
Sestavine:
- večja cvetača, razdrobljena na “dreveščke”
- 3 stroki česna
- 40 g masla
- nariban sir – priporočamo vsaj 2 vrsti, od katerih je ena močno aromatična, npr. gavda, edamec ali chedar; vsaj 100 g
- 300 ml smetane za kuhanje
- sol, poper
- po želji za okus: žlička gorčice, muškatni orešček
Priprava:
Pečico segrejte na 170 °C. Cvetačo zavrite v slani vodi in kuhajte okoli 5 minut. Odcedite.
Stopite maslo, dodajte smetano po malem, mešajte, začinite po okusu in dodajte približno 2/3 sira.
Cvetačo razporedite po pekaču in prelijte z omako, da je popolnoma prekrita, po vrhu potresite preostali sir in pecite približno pol ure.