Avtor IF; foto: adobestock 2:09 pop ZANIMIVO

Insekti v prehrani: Teh žuželk ste verjetno že kar nekaj pojedli, ne da bi vedeli

Če imate morda pomisleke do uživanja beljakovin iz žuželk, ste jih nevede lahko zaužili s hrano, zdravili ali kozmetiko, ki vsebuje karmin.

Barvilo namreč pridobivajo iz posušenih žuželk košeniljk (Dactylopius coccus).

Karmin je eno izmed precej pogosto uporabljenih naravnih barvil škrlatne, rdeče ali rožnate barve. Uporablja se predvsem v prehrambeni in kozmetični industriji, ter za barvanje tekstila iz naravnih vlaken.

Kaj so “karmin hroščki”?

Gre za samice parazitov kaparjev, ki se hranijo s sokovi kaktusov opuncij in proizvajajo rdečo karminsko kislino, s katero se branijo pred sovražniki. Samice so velike do 6 mm, kaktusi, na katerih se zadržujejo pa so obdani z belo praškasto snovjo, ki jo izločajo. Izležejo na stotine jajčec in potem poginejo.

Nabiranje košeniljk je težavno, saj jih skupaj z jajčeci z bodljikavih kaktusov odstranjujejo z nekakšno kovinsko lopatko ali čopičem. Nato jih posušijo, včasih prej tudi prekuhajo. Posušene zdrobijo, barvilu pa dodajo še aluminijeve in kalcijeve soli. Z dodajanjem vode in limone dobimo več deset odtenkov rdeče barve.

Karmin kot eno redkih naravnih barvil

Barvo so v Srednji Ameriki pridobivali že Azteki in je bila zelo iskana, saj so jo uporabljali celo kot plačilno sredstvo. Španci so jo prinesli v Evropo, kjer je v uporabi od 16. stoletja.

Z uvedbo sintetičnih barvil, se je proizvodnja karmina močno zmanjšala, toda v zadnjih letih ponovno narašča povpraševanje, saj je karmin eno redkih naravnih barvil s širokim spektrom uporabe v prehrambeni in kozmetični industriji. V slednji ga največ uporabijo za izdelovanje rdečil!

Danes košeniljke za pridelovanje karmina gojijo predvsem v Peruju in Mehiki, v Evropi pa v Španiji.

(Visited 271 times, 2 visits today)
Close