Če pogledamo na primer stročnice, ki so zelo zdrava hrana, a mnogim povzročajo napenjanje ali nelagodje v trebuhu. Težje prebavljivi so tudi zelje, brokoli, ohrovt in cvetača. Poleg tega, da jih je dobro pred pripravo dolgo namakati v vodi, jih z dodajanjem začimb med kuhanjem naredimo lažje prebavljive.

Kumina, lovor, janež …

Najbolj pogosto za ta namen uporabljamo kumino, janež in lovor, podoben učinek pa imajo še majaron, timijan, bazilika, šetraj in čili. Na prebavo in črevesno floro ugodno vpliva tudi komarček, ki ga lahko dodajamo različnim jedem ali iz njega pripravljamo čaj.

Česnu dodajte peteršilj

Nekaterim povzročajo prebavne težave tudi čebula, česen in por, še posebno če uživajo presne. Za lažjo prebavo in blaženja zadaha pomaga, če skupaj z omenjeno zelenjavo uživamo peteršilj – najbolje svež.

Semena v kruh

Če imamo težave zaradi uživanja kruha je najbolje, da ga začnemo peči sami. Za lažjo prebavljivost je potrebno uporabljati polnozrnato moko, ki ji dodamo še semena janeža, kumine, koriandra in koromača.

(Visited 1.346 times, 1 visits today)
Close