Avtor IF; foto: adobestock 5:48 pop ZANIMIVO

Poznate te oreške, ki se uporabljajo za pripravo osvežilne pijače?

Zemeljski mandlji ali oreščki (Cyperus esculentus) imenujemo gomolje rastline iz družine ostričevk, ki je razširjena po vsem svetu.

V Evropi te oreške gojijo predvsem v Španiji, zaradi užitnih delov korenine gomoljev, ki posušeni spominjajo na oreščke.

Rastlina je sicer podobna travi, zraste pa do 40 centimetrov visoko. Zanimiva je predvsem zato, ker se ob koreninah tvorijo do dva centimetra veliki gomolji, katerih okus je podoben mandljem.

Rumeno rjavo obarvani gomolji so naprodaj posušeni, ker imajo temne proge pa jim pravijo tudi tigrovi oreščki. V koreninah ene samo rastline se lahko razvije več sto gomoljev. Ti so pomembni za preživetje rastline, saj pozimi korenine lahko odmrejo. Gomolji lahko vzklijejo tudi po več letih.

Za komercialno pridelavo jih izkopavajo oktobra in novembra. Rastlina sicer velja za  za invazivno rastlino in nezaželen plevel. Še posebno na igriščih za golf. Zelo hitro se širi zaradi številnih semen

Priljubljeni v Španiji in Afriki

Gomolje uživamo kot zdrav prigrizek, ponekod pa iz njih pripravljajo belo obarvano pijačo, v Španiji imenovano orxata. Pijačo pripravljajo iz namočenih oreščkov, ki jih zmeljejo, masi pa dodajo sladkor in vodo, lahko tudi začimbe. Podobno pijačo pripravljajo tudi v nekaterih zahodno afriških državah.

Postrežejo ohlajeno, lahko z dodatkom limone, cimeta in še česa. V Valenciji in okolici obstajajo celo posebni gostinski lokali, v katerih prodajajo priljubjeno pijačo, zraven pa postrežejo s sladico farton iz sladkega testa, ki je narejena v obliki palčk.

Oreške oz gomolje lahko uživamo presne

Gomolje lahko uživamo presne, pražene, mlete dodajamo moki za peko peciva. Lahko si jih privoščijo tudi tisti, ki so sicer alergični na oreščke. Mlete uporabjajo celo kot kavni nadomestek.

Gomolji vsebujejo številne snovi koristne snovi (antioksidante, mononasičene maščobe, aminokisline, vlaknine, med minerali pa največ magnezija), obenem pa so nizkokalorični. Tako imajo pozitiven učinek na prebavo, delujejo antibakterijsko in uravnavajo krvni sladkor.

Zaradi številnih pozitivnih lastnosti postajajo vedno bolj priljubljeni tudi drugod po svetu, najdete pa jih v nekaterih trgovinah z zdravo prehrano.

(Visited 170 times, 3 visits today)
Close