Slovenske gospodinje v adventnem času od nekdaj veliko pečejo – piškote, kruh in potico, najznamenitejšo slovensko sladico iz zavitega testa in z različnimi nadevi.
“Po tradiciji so bile do božiča na jedilniku same zdrave jedi: stročnice, žitarice in močniki, polenovka s polento in krompirjeva juha. Šele po polnoči, ko je nastopil božični dan, je na mizo prišlo meso, velikokrat svinjsko, saj je veljalo, da za novo leto ni dobro praskati s kremplji nazaj, ampak je bolje riniti z rilčkom naprej,” povedo na Slovenski turistični organizaciji.
Tokrat smo se odločili za izbor idej za sladice za silvestrsko večerjo.
Sadni kruh in potica
Med najstarejše navade spada priprava poprtnika ali božičnega kruha, ki naj bi bila ohranjena že od poganskih časov, ko smo praznovali prihod svetlobe ob zimskem solsticiju. Ta sladek in okrašen mlečni kruh iz bele moke je simboliziral željo po zdravju in obilju v novem letu.
Recept za tradicionalno slovensko potico najdete TULE.