Pistacija je vse bolj popularna v obliki namaza, predstavljajte si čokoladni namaz z okusom pistacije. Odličen je na palačinkah ali kot nadev v rogljičkih, mi pa smo tokrat poskusili odlične pistacijeve piškote.

Sestavine:

  • 125 g masla ali margarine
  • 75 g sladkorja
  • 160 g moke
  • ščep jedilne sode bikarbone
  • namaz iz pistacij
  • po želji: pistacije za okras

Če nimate pistacijevega namaza, ga lahko naredite sami.

Potrebujete: 150 g neslanih olupljenih pistacij, 190 ml mleka, 2 žlici masla, 100 g bele čokolade, 1 žlico sladkorja v prahu.
Zavrite vodo in vanjo denite olupljene pistacije, naj vrejo nekaj minut. Odcedite in jih denite na čisto krpo. Z njo pistacije dobro zdrgnite, da odstranite ‘kožico’. Olupljene in oluščene pistacije denite v sekljalnik ali podobno napravo, skupaj z 80 ml mleka in sladkorjem v prahu. Miksajte, da dobite teksturo gladke paste. Vmes postrgajte stranice posode. Preostanek mleka, maslo in belo čokolado stopite na nizki temperaturi.
Pasto denite v mikser oz. blender, dodajte stopljeno čokolado in zmešajte do kremaste teksture. Po želji, če je pregosta, dodajte še malo mleka.

Priprava:

Zmešajte maslo, ki ste ga predhodno pustili na sobni temperaturi in sladkor (najbolje kar z žlico), nato dodajte moko in ščep sode bikarbone. Vse skupaj dobro premešajte. Vmešajte nekaj žlic pistacijevega namaza (priporočamo vsaj 10), če je pregost, predhodno dodajte malo sladke smetane in oboje skupaj malo pogrejte – tako boste dobili tudi intenzivnejšo zeleno barvo). Vmešajte v testo, pregnetite in dajte vsaj za pol ure v hladilnik.

Iz testa oblikujte kroglice (velikost čajne žličke) in jih razporedite po s peki papirjem obloženem pekaču. Pecite na 190 °C 8-12 minut – odvisno od pečice, preverite lahko po tem, kako zapečen je spodnji rob.

Piškote pustite na pekaču, da se ohladijo.

Okrasite jih lahko s tankimi črtami namaza in/ali drobljenimi pistacijami.

(Visited 959 times, 22 visits today)
Close