Za ta namen so uporabne zelene jedilne banane (plantain), ki so naprodaj tudi pri nas. Tako kot vse vrste banan izvirajo iz jugovzhodne Azije, danes pa jih gojijo v vseh dovolj toplih delih sveta.
Bogastvo vitaminov in mineralov
Plodovi so večji od banan, ki jih uživamo kot sadje, na prvi pogled pa jih ločimo predvsem po zeleni barvi.
Dozorele zelene banane se namreč ne obarvajo rumeno, temveč potemnijo, a so še kljub temu užitne. Zaradi tega jih ne smemo hraniti v hladilniku, saj pri nizkih temperaturah hitreje potemnijo.
Zelene banane so tako kot njihove slajše sorodnice bogate z vitamini A, B in C, ter kalijem in železom. Meso je rumenkasto bele barve, pri nekaterih sortah tudi rožnato.
Sveže so težko prebavljive, zato jih je potrebno pred uporabo termično obdelati. Najenostavneje jih je skuhati, saj se ne razkuhajo, lahko pa jih tudi pečemo na olju ali maslu, cvremo, dušimo ali uporabljamo za peko na žaru. Če izvirajo iz ekološke pridelave, jih lahko pečemo oziroma kuhamo kar v lupini. Narezane na tanko lahko ocvremo podobno kot čips, kuhane pa lahko pretlačimo in uporabljamo tako kot pire krompir ali za zgostitev dodajamo različnim omakam in juham.
Okusne in zdravilne zelene banane
Zelene banane se kot priloga podajo k vsem vrstam mesa in zelenjave, lahko jih mešamo s čebulo, fižolom in drugimi stročnicami ali dodajamo različnim solatam. Dozorele zelene banane lahko uporabljamo tudi kot sladico, iz posušenih pa ponekod izdelujejo moko.
Zelene banane uravnavajo prebavo in pomirjajo želodec. Notranjost lupine vseh banan hladi in pomirja kožo pri alergijah ter pikih insektov, če jo polagamo na kožo. Ponekod jo uporabljajo tudi za odpravljanje bradavic.