Avtor Urška Kužner Kačar; foto: shutterstock.com 5:55 pop ZANIMIVO

Ženske za volanom: Pomembno je, da vsak voznik razvije varne in odgovorne navade, ne glede na spol

Po svetu še vedno obstaja prepričanje, da so moški boljši vozniki kot ženske, čeprav za to ni nobene podlage, saj tega raziskave niso ne dokazale in ne ovrgle.

Dejstvo je, da je vožnja dejavnost, ki temelji na spretnostih, nanje pa vsekakor bolj vplivajo drugi dejavniki, kot sta starost in psihofizično stanje, kakor spol.

A če pogledamo statistiko, vsako leto v prometnih nesrečah umre bistveno večje število moških kot žensk. Temu botruje dejstvo, da moški običajno prevozijo več kilometrov in pogosteje sodelujejo v tveganih praksah vožnje (niso pripeti z varnostnim pasom, vozijo prehitro, agresivno ali pod vplivom alkohola in drog). O tem smo se pogovarjali z Anito Žnidaršič, učiteljico vožnje B kategorije pri AMZS.

Pogoji dela za volanom so enaki za vse

»Delo na delovnem mestu v tradicionalno moških poklicih lahko prinaša svoje izzive, zahteva malo več potrpljenja in vztrajnosti,« takoj na začetku pojasni Žnidaršičeva. Vendar je njena izkušnja pozitivna. Odkar poučuje vožnjo, se še ni soočila s posebno obravnavo zaradi spola, prav tako ni imela občutka, da se mora dokazovati bolj kot moški učitelji vožnje.

»Moj uspeh in učinkovitost pri delu se merita po istih merilih kot pri moških kolegih. Pogoji za delo so enaki za vse in temeljijo na strokovnosti, znanju ter pristopu k usposabljanju voznikov, ne glede na spol in sem vesela, da se lahko enako, kot moji moški kolegi, osredotočam na strokovno in uspešno usposabljanje prihodnjih voznikov,« pove Žnidaršičeva.

Ob tem poudari ključno vlogo vodje, saj je ta vzor za svoj tim: »Njegova osebna drža in vrednote se odražajo na vseh ravneh delovnega okolja. Če ima vodja razvito razumevanje enakosti in spoštovanja med spoloma, to krepko vpliva na celotno delovno dinamiko. To sem opazila pri nas, saj se s spoštovanjem obrača k vsem članom ekipe, ne glede na spol. Takšno pozitivno okolje omogoča, da se vsak posameznik, ne glede na spol, počuti cenjeno in slišano, kar pa ima ključen vpliva na našo delovno učinkovitost in uspeh.«

Pri ženskah bolj izražena preudarnost in previdnost pri vožnji

Primerjava med ženskami in moškimi kot vozniki ni enostavna, pravi sogovornica, saj se posamezne sposobnosti, pristopi in značilnosti razlikujejo med posamezniki. Vožnja ni odvisna (samo) od spola, temveč tudi od izkušenj, znanja, osebnih preferenc ter prometne ozaveščenosti, pojasnjuje in doda: »Motorične sposobnosti so lahko eno izmed področij, kjer so moški fizično močnejši, kar se lahko odraža tudi v določenih voznih veščinah. Vendar pa je pomembno poudariti, da sposobnosti motoričnega usklajevanja ne definirajo celotne vožnje.«

Ženske se pogosto odlikujejo po večji zavesti o nevarnih situacijah in bolj preudarnem pristopu k vožnji. To lahko vključuje večjo pozornost k upoštevanju hitrostnih omejitev ter previdnost pri prehitevanju, vključevanju v promet, pripoveduje. »S tem pa ne mislim reči, da moški tega ne počnejo, temveč so te lastnosti pogosto bolj izrazite pri ženskah. Večkrat sem opazila, da so ženske bolj osredotočene na detajle, kot so pravilna uporaba ogledal, pravilno postavljanje vozila na cestišču in natančnost pri izvajanju manevrov. Moški pa včasih izražajo večjo samozavest in skušajo hitreje napredovati skozi učni proces. Vožnja je veščina, ki se jo lahko nauči vsakdo, ne glede na spol. Pomembno je, da vsak voznik razvije varne in odgovorne voznikove navade, ne glede na to, ali je moški ali ženska,« še poudari.

Nezaupanje v sposobnosti vožnje

Kljub temu da se osebno ni soočila z zavrnitvami zaradi spola, pa je, kot pove, občutila nekatere subtilne neenakosti: »Občasno sem dobila občutek, da me učenci niso jemali enako resno, kot če bi imeli moškega učitelja. To se je odražalo v manjšem spoštovanju ali nepopolnem zaupanju v moje sposobnosti. Za obvladovanje teh situacij sem se včasih morala še posebej potruditi, da sem dokazala, da sem strokovno usposobljena in zanesljiva, ne glede na svoj spol,«

Ključno po njenih besedah pa je, da vztrajamo in se ne pustimo zastrašiti ali ovirati zaradi morebitnih preprek, ki izhajajo iz stereotipov ali predsodkov. »Vsak posameznik, ne glede na spol, si zasluži priložnost za uspeh in uveljavitev v svojem poklicu,« zaključi Žnidaršičeva.

Ženske se pogosto odlikujejo po večji zavesti o nevarnih situacijah in bolj preudarnem pristopu k vožnji. To lahko vključuje večjo pozornost k upoštevanju hitrostnih omejitev ter previdnost pri prehitevanju, vključevanju v promet.

(Visited 56 times, 1 visits today)
Close