Avtor bv; foto: shutterstock.com 11:17 dop AKTUALNO

To pojasnjuje UVHVVR v zvezi z odpoklicanim grozdjem (s pesticidi)

UVHVVR je v okviru izrednega nadzora odvzela vzorec črnega grozdja, s poreklom iz Severne Makedonije.

“V vzorcu grozdja je bila ugotovljena prisotnost dveh pesticidov nad dovoljeno mejno vrednostjo, vendar uživanje živila ne predstavlja tveganja za zdravje odraslih in otrok,” so pojasnili.

V vzorcu je bila ugotovljena prisotnost dveh pesticidov nad dovoljeno mejno vrednostjo (kaptan- 0,33 mg/kg in propamokarb – 0,049mg/kg), katerega uporaba je v EU dovoljena, vendar v pridelavi drugih pridelkov in ne na grozdju.

“V ostalih živilih so dovoljene veliko višje koncentracije od izmerjenih v grozdju (npr. kaptan v jabolkih – 10 mg/kg; propamokarb v paradižniku- 4 mg/kg). Za izmerjene vrednosti pesticidov je bila narejena ocena tveganja, ki je pokazala, da je živilo varno in ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje odraslih in otrok,” so še povedali.

Spomnimo, gre za črno grozdje (dobavitelj: Krigo-Kaes Dooel, Strumica, Severna Makedonija, distributer: Geaprodukt d.o.o.), ki naj bi ga na menu vključile tudi šole.

V skladu z zakonodajo je odgovorni nosilec živilske dejavnosti sprožil postopek umika iz distribucijske verige. UVHVVR v okviru uradnega nadzora spremlja izvedbo umika živila iz prometa.

Preberite tudi: Koliko pesticidov smo pojedli s sadjem to poletje?

(Visited 134 times, 1 visits today)
Close