Avtor bv; foto: shutterstock.com 1:44 pop AKTUALNO

Aktivisti pozivajo EU, naj pritisne na Španijo in konča bikoborbe

Prejšnji teden so se protestom v Madridu proti bikoborbam, oz., kot so dejali, španci nacionalni sramoti, pridružili še aktivisti z južnega dela države.

Stranka PACMA za pravice živali je pozvala Evropsko unijo, naj “pritisne” na špansko vlado in konča z bikoborbami, ki niso “ne umetnost ne kultura”.

Glasen protest se je odvil po ulicah Madrida, s pozivi “bikoborba: nacionalna sramota”.

Predsednik PACMA stranke je dejal, da je glavni cilj prekinitev vseh bikoborskih dogodkov, ki se odvijajo v Španiji: “Španska družba jih obsoja. Večina ne odobrava bikoborb.”

Pozvali so EU naj Španija sledi praksam drugih držav članic, kjer so prenehali s takimi aktivnostmi, arene za bikoborbe pa naj preoblikuje v kulturne centre. Prepoved bikoborb so opisali kot vprašanje pravice. “V 21. stoletju je čas, da se barbarstvo in mučenje, ki nista ne kultura ne spektakl, končata,” je dejala pravnica in predstavnica za odnose z javnostjo stranke Ljudje, živali in narava.

Dodala je, da moramo dvigniti naše vrednote in imeti sočutje za živali ter poudarila tudi škodo, ki jo čustveno in psihološko nasilne bikoborbe puščajo otrokom. Pa tudi, da je treba zaposlenim v sektorju pomagati – na primer tako, da se zaposlijo v turističnem sektorju, kjer bi lahko turisti prišli na ogled bikov na podeželju, brez trpljenja, v naravnem okolju.

Krut potek bikoborbe

Krutost, ki jo povzročajo bikoborbe, po mnenju mnogih dosega najvišjo možno stopnjo ne “le” zaradi ubijanja …

“Sprva matadorji mladega bika, ki prvič stopi v areno, v neznano, hrupno okolje, strašijo, da “zabavajo” občinstvo, nato ga začnejo prebadati z meči. Bikec, prestrašen, izčrpan, poln poškodb, teka po areni, nato zagleda svojo “mamo” – človeka, ki fa vzgaja od malega. Steče k njemu, ga prestrašen liže, kot kužek, ta človek pa le stopi korak nazaj in – gleda, kako uboga žival nazadnje umre,” je nekdo opisal bikoborbo.

(Visited 60 times, 1 visits today)
Close