Avtor IF; foto: shutterstock.com 8:14 dop ZANIMIVO

Poznate to lepo in zdravilno rastlino, ki blaži želodčne težave?

V Evropi in Aziji je samonikla, v Ameriki kamor so jo zanesli kot okrasno rastlino pa velja z invazivno.

Navadna krvenka (Lythrum salicaria)  je pogosta rastlina vlažnih tal, ki raste po vsej Sloveniji.

Rastlina je trajnica, s cvetnimi suličastimi listi, visoka do dva metra, najbolj prepoznavna pa je po škrlatno rdečih cvetovih, ki sestavljajo klasasto socvetje. Cveti od junija do septembra.

Zdravilna uporaba

Za pripravo čaja nabiramo cvetove in stebla skupaj z listi. Rastlina vsebuje veliko čreslovin, sluz, eterično olje, pektin, glikozid salicarin, karotenoide in druge koristne snovi. Najbolje se obnese pri krepitvi črevesja, pri težavah, ki so povezane z želodcem, driski, pomanjkanju želodčne kisline in katarju želodčne sluznice. S poparkom lahko zaustavljamo krvavitev iz nosu, s spiranjem celimo rane, lajšamo težave pri hemeroidih in krčnih žilah.

Krvenka v čaju in v prahu

Čaj pripravljamo tako, da drogo pustimo stati v zavreti vodi vsaj deset minut. Čaj pijemo čez dan počasi, po požirkih in z njim blažimo želodčne težave. Čaj nam pomaga tudi pri driski in želodčnim krvavitvah, lahko ga uporabljamo tudi zunanje, pri krvavitvah, za izpiranje in za obkladke. Obnese se tudi za spiranje vnete očesne veznice. Svežo zmečkano rastlino uporabljamo za zdravljenje krvavečih ran.

Zmleto v prahu  so nekoč uporabljali za utrjevanje dlesni, beljenje zob in za umiritev pordele kože.

IF

(Visited 373 times, 1 visits today)
Close