Avtor Br; foto: shutterstock.com 8:12 dop AKTUALNO

Lipov drevored v Pivoli: Arboristka ni predlagala odstranitve vseh dreves

Vsa drevesa v znamenitem lipovem drevoredu v občini Hoče – Slivnica naj bi odstranili in zgradili tematsko in pohodno pot ter na novo zasadili drevesa.

Kot razlog odstranitve 222 dreves so na občini navedli, da so drevesa bolna in potrebujejo pomladitev.

Poročali smo, da je občina seznanila javnost s sporočilom, da je bilo s strani institucij ZVKDS in ZRSVN ter arboristke Tanje Grmovšek predlagana odstranitev drevoreda v celoti, ter da bo nadomestna saditev izvedena na novih pozicijah.

Zgornjo trditev smo preverili pri omenjeni arboristki, ki pravi, da to ne drži. »Navedba, “da sem predlagala odstranitev celotnega lipovega drevoreda v Pivoli” ne vzdrži iz dveh razlogov: tega v strokovnem mnenju ne predlagam in prav tako nisem soglasodajalec v primeru sprejemanja končnih odločitev.«

Arboristka predlagala odstranitev le izbranih dreves

Tanja Grmovšek pojasni še: »Naloga arborista svetovalca ni odločati ali je projekt umeščanja peš in kolesarske poti ob lipov drevored v Pivoli primeren ali ne, temveč je glede na predmet naročila naloga podati objektivno oceno o stanju dreves, navesti različne analize ter obravnavane tematike skozi različne faze gradiva privesti do zaključkov, s podanimi strokovnimi smernicami. Pristojne službe naročnika, lastnika in soglasodajalci oblikujejo svoja stališča o končnih rešitvah glede na več dejavnikov.«

Priporočene odstranitve dreves v letu 2021 se niso izvedle

V letu 2021 je pripravila gradivo MN 2021-05-02 (priporočena prednostna odstranitev izbranih dreves), sledilo je glavno gradivo (MN 2021-06-04) z vsemi analizami, popisi, načrti. In ker se priporočene prednostne odstranitve izbranih dreves v 2021 niso izvedle, je sledilo še gradivo (MN 2022-02-08). Stanje dreves v njenih gradivih je iz leta 2021.

Tanja Grmovšek še pove, da je ugotovila, da glavnega gradiva arborista svetovalca (MN 2021-06-04) na spletni strani projekta ni navedenega.

Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na občino Hoče – Slivnica, a odgovorov v uredništvo do tega trenutka nismo prejeli.

(Visited 372 times, 1 visits today)
Close