Mešana zelenjava v kisu je odlična ozimnica, pri nas zelo priljubljena. Poiskali smo star recept in jo pripravili nekaj kozarcev.
Sestavine:
- 2 kg zelja
- 2 kg rdeče paprike
- 100 g zelene
- 100 g peteršilja
- 2 čebuli
- 20 g popra v zrnju
- 120 g sladkorja
- 120 g soli
- 300 ml olja
- 250 ml kisa za vlaganje
- po okusu: 8 feferonov
Priprava:
Zelenjavo sesekljajte ali naribajte. Vse denite v veliko posodo, začinite, prelijte s kisom in oljem. Dobro premešajte – najbolje in najlažje z rokami. Kozarce (potrebovali jih boste 6 do 8) sterilizirajte. Napolnite kozarce z zelenjavo, pustite kakšen centimeter za tekočino, ki se je nabrala na dnu, da jo boste enakomerno porazdelili med kozarce. Zaprite in jih zložite na pekač ter pasterizirajte 1 uro na 90 °C. Vzemite jih iz pečice in ovijte v toplo, naj se počasi in postopno ohladijo. Naslednji dan jih prestavite na temno in hladno mesto.