Avtor IF; foto: shutterstock.com 8:44 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Okusni česnovi cvetni poganjki

Mladi poganjki česnovih cvetov so okusna primorska specialiteta. Česnovim cvetnim poganjkom  pravijo pski ali paski, ponekod tudi česnovi zvončki.

Poganjke porežemo tik pred cvetenjem, česnov strok pa se kljub temu razvija naprej. Uporabimo jih lahko tudi, ko že zacvetijo, in sicer skupaj s cvetom.

Vsestranska uporaba

Pripravljamo jih podobno kot šparglje ali mlado čebulo. Pravzaprav s tankimi stebli spominjajo na divje šparglje. A okus je precej drugačen. Seveda po česnu, toda ta je milejši kot pri dozorelih strokih.

Poganjke popečene na oljčnem olju lahko pripravljamo kot prilogo različnim jedem. Odlično se podajo v omlete, rižoto, omake za testenine, lahko jih dodajamo solatam, iz njih  pripravljamo aromatični pesto.

Jedem jih dodajamo proti koncu kuhanja, da na ta način ohranimo čim več okusa.

Cenjena delikatesa

Česnove cvetne poganjke marsikdo v nevednosti populi in v  najboljšem primeru meče na kompost. Toda v nekaterih sredozemskih deželah so naprodaj tudi na tržnicah in to po podobno visokih cenah kot česnove glave.

(Visited 353 times, 4 visits today)
Close