Avtor IF; foto: shutterstock.com 2:41 pop ZANIMIVO

Zakaj je vse manj cvetov maka na poljih? (ter uporaba maka)

Poljski mak (Papaver rhoeas) je ena izmed najlepših, do meter visokih cvetlic, ki jih lahko občudujemo na travnikih, njivah in žitnih poljih.

Žal je zaradi razširjene uporabe herbicidnih sredstev mak na poljih vse redkejši. Njegove cvetove lahko občudujemo predvsem na rastiščih.

Odprti cvetni listi namreč hitro odpadejo, običajno že prej, preden jih prinesemo domov.

Čaj sprošča in blaži bolečine

Poljski mak nima narkotičnih učinkov, njegove svilnate cvetne liste pa lahko  uporabljamo v zdravilne namane. Iz njih lahko izdelamo sirup, liste dodajamo vodi ali osvežilnim pijačam, najučinkovitejši pa je čaj. Za pripravo slednjega cvetne lističe prelijemo z vročo vodo in jih pustimo stati vsaj deset minut. Čaj je uporaben za blaženje kašlja in hripavosti, znižuje krvni tlak, sprošča in lajša bolečine.

Lahko mak gojimo na vrtu?

Podobne učinke ima tudi vrtni mak (Papaver somniferum), ki je nekoliko večji, njegovi cvetovi pa so lahko veliki tudi več kot deset centimetrov. Cvetovi so najpogosteje obarvani rdeče, obstajajo pa tudi rožnati, vijolični, škrlatni in beli.

V Sloveniji se sme gojiti vrtni mak samo za prehrambene in industrijske  namene na podlagi dovoljenja, ki ga izda ministrstvo za kmetijstvo. Mleček makovih glavic namreč vsebuje alkaloide morfin in narkotin, ki sta surovina za izdelavo zdravil proti bolečinam. Iz njega pa pridobivajo tudi opij in heroin

Kalifornijski mak

Za pripravo zdravilnega čaja je najbolj učinkovit kalifornijski mak (Eschscholzia californica), pri katerem lahko poleg cvetov uporabljamo tudi liste in stebla. Kalifornijski mak zraste le do dvajset centimetrov, čaj pa učinkuje proti bolečinam in je primeren za sproščanje, za zdravljenje tesnobe, nespečnosti, stresa.

Makova semena so uporabna v kulinariki. Predvsem za peko sladic, krušnega peciva, z zmletimi semeni pa lahko zgoščujemo omake,

(Visited 402 times, 1 visits today)
Close