Pita iz že pripravljenega listnatega testa je pripravljena v manj kot eni uri in je kremasta ter polna mediteranskih okusov.
Sestavine:
- 250 g mletega mesa
- 1 bučka
- pol melancana
- 2 čebuli
- 2 paradižnika ali paradižnikova omaka
- 1 korenje
- zavitek listnatega testa
- nariban sir ali parmezan
- olivno olje
- sol, poper
- origano, rožmarin, timijan, lovor
- malo kisle in malo sladke smetane
Priprava:
Narežite melancan in rezine nasolite. Sesekljano čebulo prepražite na olivnem olju, dodajte meso, ki ga solite in poprate. Melancan ožemite in narežite na drobne kocke, dodajte mesu. Ko je melancan zmehčan, meso pa narejeno, dodajte še sesekljan korenček in bučko, nato pa še paradižnik ali paradižnikovo omako in začimbe. Po okusu dodajte še malo olivnega olja. Na nizkem ognju kuhajte pokrito še nekaj minut, da se okusi povežejo, nato pa dodajte 2-3 žlice sladke smetane, da dobite bolj kremast nadev. Lovorjev list odstranite, nadev pa denite na polovico listnatega testa, ki ste ga položili v s peki papirjem obložen pekač. Prekrijte z drugo polovico (lahko jo narežete na trakove in naredite vzorec pite). Pecite 20-25 minut na 175 – 180 °C. Nato po vrhu posujte nariban sir ali parmezan ter zapecite, da je testo na vrhu hrustljavo.
Pito ponudite s kislo smetano in veliko skledo sveže solate.