Rukola na nekaterih vrtovih že poganja in jo že lahko uporabljajo (lani posajena divja rukola).
Tako smo pripravili svežo, sočno, predvsem pa zares preprosto jed: paštico z rukolo.
Sestavine:
- testenine po izbiri (peresniki, metuljčki, svedri …)
- rukola
- olivno olje
- po želji: parmezan, pinjole
Priprava:
Skuhajte testenine, jih odcedite in vanje vmešajte nekaj žlic olivnega olja, nato pa še svežo rukolo. Po želji potresite s parmezanom (in pinjolami) in postrezite.
Po želji in okusu se v pašto z rukolo podajo tudi češnjevi paradižniki (popečeni ali sveži, kot solata – v tem primeru testenine še ohladite), sveža bazilika ter mocarela.
Različica te jedi je, da najprej pripravite pesto iz rukole, ki ga vmešate v testenine, nato pa jih posujete s svežo rukolo. Okus je močnejši in testenine imajo tako bolj “klasično” omako.
Pesto iz rukole
Pesto iz rukole pripravimo iz rukole in olivnega olja (v razmerju 2:1), dodamo pa še enako količino kot olja naribanega parmezana ter pol toliko pinjol (ali drugih oreškov), malo limoninega soka in česen po okusu, vse skupaj zblendamo in pogrejemo).
Hladna solata iz testenin in rukole pa je lahko tudi odlična priloga k piknikom.