Avtor rb; foto: shutterstock.com 11:03 dop OKOLJE

Bo EU končno prepovedala do 7000 nevarnih kemikalij? (malo verjetno)

Načrt, da bi do leta 2030 na evropskem trgu prepovedali do 7000 najbolj potencialno nevarnih kemikalij, je malo verjeten.

Pred enim letom je EU uvedla časovni načrt za prepoved skupin strupenih snovi, kemikalij, povezanih z okoljsko škodo in resnimi boleznimi, kot je rak.

Prepovedi so vključevale vse bisfenole, najnevarnejše zaviralce gorenja, in PFAS kemikalije (per- in polifluoroalkilne snovi), znane tudi kot »večne kemikalije«, saj se kopičijo v naravnem okolju, kjer se razgrajujejo več sto let – ali še dlje.

V zadnjem stoletju so jih uporabljali tako vseprisotno, da jih je ena od ameriških študij odkrila v krvnem obtoku skoraj vseh Američanov, medtem ko je letošnja raziskava zabeležila 17.000 onesnaženih mest v Evropi in 2.100 žarišč.

Ljudje in okolje nismo zaščiteni pred najbolj škodljivimi kemikalijami

Načrt omejitev je bil uveden kot začasni ukrep za zaščito javnosti in narave, medtem ko Evropska komisija dokonča posodobitev svojega zapletenega programa Reach (centralno zbiranje podatkov o sodobnih sintetičnih kemikalijah in določa pravila za njihovo upravljanje).

Toda Reach je bil odložen in komisija je doslej uporabila časovni načrt za izvajanje prepovedi samo 14 kemičnih skupin, je zapisano v poročilu skupine za zeleno pravo ClientEarth in Evropskega okoljskega urada.

Hélène Duguy, svetovalka za pravo in politiko pri ClientEarth, je dejala, da zaostajanje ukrepov kaže na “neuspeli pristop EU k prepovedi kemikalij”. »Ta pristop pomeni, da ljudje in naše okolje nismo zaščiteni pred najbolj škodljivimi kemikalijami. To je treba zdaj spremeniti.«

Omejitev uporabe za le 5 bisfenolov od 148

Revidirana uredba Reach je še vedno predvidena do konca leta, medtem ko je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) opozorila na možnost nove ureditve bisfenola A v hrani. EFSA je svoje priporočilo za sprejemljiv dnevni vnos snovi zmanjšala za faktor 20.000 zaradi tveganja alergijskega vnetja pljuč in avtoimunskih motenj.

Vendar se zdi, da se bo večina uporab bisfenolov nadaljevala, pri čemer se le pet od 148 bisfenolov na trgu sooča z omejitvami. Zagovorniki tudi pričakujejo, da se kontaminacija s strupenimi svinčenimi naboji po Evropi ne bo zmanjšala zaradi vrzeli v predlogu komisije, ki dovoljuje njegovo nadaljnjo uporabo v športu.

Umaknjena je bila tudi morebitna prepoved plenic za enkratno uporabo, ki vsebujejo dioksine, furane, formaldehide in poliklorirane bifenile (PCB).

Več tisoč ton mikroplastike se vsako leto odplakne v reke in morja

Na predlogih za omejitev PFAS, ki se uporabljajo v izdelkih, ki povzročajo preobčutljivost kože, se je dve leti in pol nabiral prah, tako kot na načrtovani omejitvi uporabe kalcijevega cianamida v gnojilih, piše v poročilu. O omejitvah uporabe namerno dodane mikroplastike se v Bruslju razpravlja že več kot leto dni, medtem ko se 42.000 ton te snovi letno še vedno odplavi v evropske reke in morja.

Napredek pri formaldehidu

Tiskovni predstavnik EU Komisije je dejal: »Podrobneje si bomo ogledali poročilo Evropskega okoljskega urada in Client Earth, vendar že lahko potrdimo, da je eno leto po objavi Načrta omejitev prišlo do pomembnega napredka pri pripravljalnem delu za omejitve, opredeljene v Načrtu. Na primer, omejitev formaldehida, ki je rakotvorna snov, v potrošniških izdelkih, je dokončana in je bila predložena v pregled sozakonodajalcem.«

Res prepoved določenih kemikalij ogroža zelene cilje EU?

Mark Newman, izvršni direktor ameriškega kemičnega podjetja Chemours, je dejal, da bi lahko prepoved določenih izdelkov ogrozila zelene cilje EU, kot je uvedba električnih avtomobilov in zelenega vodika.

Tatiana Santos, vodja politike za kemikalije pri Evropskem okoljskem uradu, je dejala, da so namigi, da bi prepovedi povzročile gospodarsko škodo, zavajajoči. »PFAS ne bodo prepovedani, če bodo ocenjeni kot bistveni. Če ni varnih alternativ za mobilnost ali baterije, ne bodo nikoli spadale v področje uredbe. Industrija to samo uporablja kot izgovor za spodkopavanje celotnega regulativnega projekta.«

Vir: The Guardian

(Visited 232 times, 1 visits today)
Close