Avtor br; foto: shutterstock.com 11:53 dop ZANIMIVO

Zakaj bi morali na svojem vrtu posejati in posaditi avtohtone rastline?

Vrt z avtohtonimi rastlinami je eden od načinov, kako lahko posamezniki pomagajo ohranjati biotsko raznovrstnost in varčujejo z vodo.

Podatki raziskave, ki jih je zbralo ameriško nacionalno vrtnarsko združenje, kažejo, da zanimanje za sajenje avtohtonih rastlin narašča. Leta 2019 je avtohtone rastline iskalo 14 odstotkov udeležencev v raziskavi, medtem ko lani že 26 odstotkov.

»Tudi v majhnem primestnem vrtu lahko še vedno zagotovite majhne habitate, ki so lahko zelo koristni za širok spekter vrst,« pravi Stuart Pimm, naravovarstveni biolog na univerzi Duke v ZDA.

Avtohtone rastline v pomoč žuželkam

Obnova naravnega habitata bi lahko pomagala preprečiti izgubo žuželk, populacije le teh se v zadnjih letih zmanjšujejo po vsem svetu. Ena od študij je ocenila, da če bi 10 odstotkov trate doma, v šolah in parkih posejali oz. posadili z avtohtonimi rastlinami, bi imele žuželke dostop do štirih milijonov hektarjev bivalnega okolja s hrano.

Potrebujejo manj vode

Za avtohtone rastline velja tudi, da je njihova poraba vode za polovico manjša kot pri tujerodnih rastlinah, saj imajo mnoge med njimi daljše korenine in tako dostopajo do vode v globljih plasteh tal.

V nekaterih ameriških zvezdnih državah lokalne oblasti že ponujajo spodbude lastnikom stanovanj, ki varčujejo z vodo tako, da na svojo trato posejejo ali posadijo avtohtone rastline.

Seznam avtohtonih rastlin najdemo npr. v Botaničnem vrtu.

Vir: NG

Preberite tudi več o medovitih rastlinah in nasvetih za vrtnarjenje:

(Visited 246 times, 1 visits today)
Close